Brúsenie nožov a nožníc
Brúsime nože
Ostrie vašich nožov bude ako nové. Bez ostrých nožov sa nedá robiť skoro nič, a už vôbec variť. Ostrý nôž potrebujeme na krájanie chleba, mäsa, cibule a iste môžeme pokračovať. Lenže kovové nože nie sú večné, a tak sa ich ostrie, či už opotrebovaním alebo nevhodným použitím otupí. Brúsenie nožov nie je tak zložité, aby to nezvládli naši šikovní žiaci pod dozorom majstra.
Brúsime nožnice
Nožnice ale nemusia strihať zle len preto, že sú tupé, aj uvoľnenie skrutky môže byť príčinou. U kvalitnejších nožníc by mala byť možnosť ich utiahnuť napríklad skrutkovačom. Nožnice brúsime obťahovacími kameňmi tak, ako keby sme vykonávali brúsenie nožov. Obťahujeme ostrím namazaný kameň, až sú nožnice ostré.
Prečo sa málo používaný nôž otupil?
Postupnému otupovaniu ostria noža, bohužiaľ, prakticky nejde zabrániť. Na vine sú dva faktory.
- Počas krájania nie je vždy ostrie noža v správnom uhle voči potravine. Zdá sa to ako maličkosť, ale ak nôž používate niekoľkokrát denne, nesprávny uhol sa časom prejaví.
- Chemikálie v čistiacich prostriedkoch a soli, ktoré poškodzujú štruktúru ocele. Látky uvoľňujú a oslabujú elementárne častice kovového mriežkovania čepele. Tým narušujú stabilitu noža a jeho povrch sa stáva čoraz hrubším. Hrubší povrch znamená väčšiu plochu na pôsobenie agresívnych látok a urýchlenie korózie.
Cenník služieb
Ostrenie nožov a nožníc | 2,-€/ks | Od 5 ks 1€/ks | na počkanie |
Gravírovanie menoviek | 3,-€/ks | do 10 písmen + 0,1€ za písmeno | do 24 hodín |
Drobné sústružnícke a frézarské zákazky | 8€/hod | vlastný materiál 1 ks na počkanie | podľa zložitosti a počtu ks – 24 hod a viac |